Indiepublisering

Indiepublisering betyr at man ikke har tatt veien via et tradisjonelt forlag med en tradisjonell utgivelse, men at man har tatt saken (og fortjenesten) i egne hender, og bestemt seg for å publisere én eller flere bøker på egenhånd.

Mange bruker uttrykket selvpublisering, som i utgangspunktet er helt riktig. Jeg velger likevel å legge litt mer i indiepubliseringen. Selvpublisering er noe nær sagt alle kan gjøre. Mange skriver boken sin, lager et omslagsbilde og sender det til en av de mange aktørene som trykker opp bøker ut fra kundens eget manus. Dessverre har denne formen for publisering fått et litt røft rykte i bokbransjen siden mange slike bøker ikke holder kvalitetsmålene man burde ha for utgivelser.

Indiepublisering antyder derimot at man har brukt mange (eller alle) av de samme ressursene som via en tradisjonell utgivelse. En indieforfatter studerer faget, gjør seg flid med arbeidet og er aktiv i alle ledd. De tenker på alt fra grammatikk til språkvask, korrektur, design og markedsføring, og investerer gjerne i de samme profesjonelle tjenestene som forlagene benytter. De aller fleste av oss oppretter på et tidspunkt eget forlag og publiserer under eget forlagsnavn. Noen av oss publiserer kun på norsk, andre kun på engelsk eller andre språk, mens andre gjør litt av hvert. Her er vi ulike.

Det å publisere for egen maskin er utrolig givende, og ikke minst veldig tidkrevende dersom man skal lage et produkt som holder god standard. Og det tror jeg de fleste av oss ønsker. Noe av det som er spesielt givende med å være indiepublisert er at det finnes et stort nettverk av andre forfattere der ute som gjør nøyaktig det samme – og vi heier på hverandre. Indiemiljøet er etter min erfaring stappfullt av positive, inspirerende mennesker som støtter hverandre og som hjelper hverandre frem på veien mot målet.

Indiepuben Podcast ble til med denne forståelsen til grunn: At vi skal være et fellesskap til tross for at vi jobber mest alene. At vi skal skåle for hverandre når vi oppnår nye høyder, lære av og dele med hverandre, og aller mest la oss inspirere av hverandre, slik at vi kan skape det vi ønsker i en form som vi kan være stolte av.

Jeg gleder meg til reisen sammen med dere alle! Heia oss!